Sari-mavi veya kahverengi çiçekler açan, 0,4-2 m yükseklikte, çalımsı bitkilere“meyan” denir.
Yaprakları parçalı, yaprakçıklar 4-7 çiftli. Çiçekler başak seklindedir. Meyveleri düz ve salgı tüylüdür. Meyan bitkisinin 6 çeşidi Türkiye'de yetişmektedir. Bir kısmının kökleri tatlı, bir kısmının da acıdır.
- Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında oldukça faydalıdır
- Ülser ve gastriti tedavi edici maddeleri bulundurur
- Balgamlı öksürük ve karın ağrılarına çok iyi gelir
- Bronşite iyi gelir ve göğsü yumuşatır
- Öksürük kesici etkisi vardır, soğuk algınlığında kullanılabilir
- Vücuttaki virüslere karşı etkilidir
- Boğaz ağrılarını hafifletici etkiye sahiptir
- Yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır
- Bedeni güçlendirici tonik tir
- İdrar söktürücüdür
- Vücuda rahatlık vermektedir
- İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır
- Vücudu serinletir
- Kabızlığı giderir
Yalnız sürekli ve yüksek miktarda kullanılmasından kaçınılması gerekmektedir. Altı haftadan daha uzun süre yüksek miktarda alımı toksit etkiye sebep olabilir.
Kullandıktan sonra üç hafta ara verilmesi gerekiyor.
- Potasyum kaybına sebep olabilir
- Yüksek tansiyona neden olur
- Kalp hastalığı olanlar ve ilaç kullananlarda çok kötü etkiler yapar
- Böbrek rahatsızlığı olanlar asla kullanmamalıdır
- Vücutta sıvı birikmesine yol açabilir
- Erkeklerde cinsel istek kaybına sebep olur
- Fazlası bağımlılık yapar ve çok zararlıdır
Meyan Nasıl Kullanılır?
Meyan kökü çayı ve meyan kapsülleri şeklinde alınabilir. 100-520 miligramlık kapsülleri vardır. Çay şeklinde ya da şerbet şeklinde hazırlanıp tüketilebilir. Size üç tarif vererek kullanım şekilleri hakkında yardımcı olacağız.
Meyan Çayı: Yarım kahve kaşığı kıyılmış meyan kökü üzerine bir fincan kaynar su eklenir, sonra 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir.
Meyan Balı: Meyan balı meyan köklerinin kaynar suyla karıştırılmasından sonra alçak basınçta yoğunlaştırılması şeklinde yapılır. Siyah renkte sert bir yapıdadır. Toz veya çubuk şeklinde satılır.
Meyan Kökü Şerbeti
Malzemeleri
1 kök meyan kökü (1 avuç dolusu), 5 litre kadar su.
Nasıl Yapılır?
1 avuç dolusu ezilmiş meyan kökünü derin bir tencereye koyun. Üzerine bol su eklenir. (Yaklaşık 1 avuç dolusu meyan kökü için 5 litre) Birkaç saat, tortusu dibe çökene ve meyan kökü, kendine has koyu rengini ve tadını suya bırakana kadar bekletilir.
Dikkatlice tel süzgeçten geçirilir. Meyan şerbetinin berrak ve tortusuz olması için, tekrar bir müddet daha dinlendirilir. Temiz bir çift kat tülbentten süzülerek şişeye aktarılır ve şerbetin tadı kontrol edilir. Gerekirse tekrar süzülerek, bir sürahiden diğerine boşaltılır ve eğer kıvamı koyu ise acılığını gidermek ve tadını ayarlamak amacıyla, yeteri kadar su eklenir.
Dikkat edilmesi gereken, meyan şerbetinin dibine tortular birikeceği için, şerbetin dibindeki kısmı yaklaşık 2 parmak kadar bırakmaktır. Aksi halde şerbet bulanık olur. Şerbetin dibindeki tortulu kısım ve ıslanmış meyan kökü atılır. Soğutularak servise sunulur. Arzuya göre birkaç karanfil, çubuk tarçın da eklenebilirse de orijinal meyan şerbeti sade olarak hazırlanır.