{ "title": "İbrahim Saraçoğlu Meyan Kökü", "image": "https://www.meyankoku.gen.tr/images/ibrahim-saracoglu-meyan-koku.jpg", "date": "22.01.2024 01:05:07", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "İbrahim Saraçoğlu Meyan Kökü, Doğadaki her bitki kadar meyan kökü de insan hayatında önemli bir yeri bulunmakta olup şifa deposudur. Meyan bitkisi M. Ö. 2000'den bu zamana kadar bilinmekte ve kullanılmaktadır. Bileşimindeki kimyasal içerikli maddelerin tıbbi olarak birçok değeri bulunmaktadır. Bu kimyasallar günümüzde birçok ilacın muhteviyatında yer almaktadır. Belki, sizde bozulan sağlığınızı tedavi etmede kullanacağınız meyan bitkisinin değişik faydalarını siz okuyucularımız ile paylaşacağız. Önce meyan bitkisi ile ilgili kısa bir bilgi verelim.

İbrahim Saraçoğlu Meyan kökünün bilinmeyen yönleri

Kumarin, içeriğindeki kumarin maddesi ile pıhtılaşmayı önleyerek damar sertleşmesine engel olmaktadır. Saponin, içerdiği saponinler nefeste darlık ve bronşit hastalığına çok iyi gelmekte olup, bakteri ve virüs enfeksiyonlarına yönelik ilaç olarak kullanılabilir. Prostat kanserinin tedavisine yönelik kullanılabilecek bir ilacın bileşenlerinden bir tanesi de meyan kökünden elde edilmektedir. Bu bitki, öksürük şuruplarında balgam söktürücü (Eks-pektoran) ve öksürme pastillerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Meyan kökleri kapsüllerinin, iltihap önleyici (İltihap önleyici şifalı bitkiler) faktörü olduğu için hepatit hastalığında gün boyunca düşük dozda (200 mili gram) kullanılmasın da yarar vardır. Glisirhizinin, içeriğindeki glisirhizinin maddesinin anti enflamatuvar (İltihaba karşı) tesire etki ettiği tespit edilmiştir. Sindirime yardımcı olur ve de elektrolit su dengesini ayarlar. Balgamı söker atar ve göğsü yumuşatır. Evliya Çelebi ‘Seyahatname' isimli eserinde sidik zoru olanlarda mesane yolunu açtığı ve böbrek taşlarını erittiği bilgisi önemle anlatılmaktadır. Ülser, Meyan kökünün içerisinde ülser ve gastriti tedavi edici maddeler bulunmaktadır. İncelemeler mide ülserin yayılmasını engellediği, 12 parmak bağırsağındaki ülseri kullanan ilaçlardan daha çabuk tedavi ettiği belirlenmiştir. Soğuk algınlığı izlerini azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Yapı olarak kortizona benzemesine karşın kortizonun gösterdiği yan etkilerini göstermez. Bazı incelemeler virüslere karşı bağışıklığı sağlayan ‘interferon maddesinin seviyesini artırdığını göstermektedir. Kuvvetli bir antioksidandır. Yani vücuttaki kötü maddeleri zararsız hale getirir. Menopoz ve arterit ağrıları için faydalıdır. Kronik yorgunluk, ses kısıklığı, bitkinlik etkisi de şifa alanında yer almaktadır.

İbrahim Saraçoğlu meyan kökü kullanma alanları nelerdir?
İbrahim Saraçoğlu Meyan kökünün zararlı bir etkisi var mıdır?

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi meyan bitkisinin de yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler daha çok bir hastalığı bulunan bireyleri ve ilaç kullanan kişileri daha yakından ilgilendirmektedir. Bu neden ile kullanılacak ise doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Çünkü kullandığınız ilaç ile meyandaki maddeler etkileşerek sağlığınız açısından negatif bir durum ortaya çıkarabilir.

Mesela; böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, beyin-damar hastalığı, bulunan kişiler tüketimde dikkatli davranmalılar. Tansiyon, idrar söktürücü gibi ilaçlar kullananlar, kabızlık ilacı kullananlar dikkatli olmalılar. Meyan kökü tüketimi potasyum kaybına yol açabileceğinden dolayı potasyum içeren yiyeceklerde tüketilmelidir.
" } ] }