{ "title": "Meyan Balı", "image": "https://www.meyankoku.gen.tr/images/meyan-bali.gif", "date": "19.01.2024 10:44:20", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Meyan Balı, Meyan köklerinin kaynar suda karıştırılması sonucu düşük basınç uygulanarak yoğunlaştırılmış özüdür. Siyah renkli ve sert bir yapıya sahiptir. Toz halinde ya da çubuk şeklindedir. Tarih kaynaklarında Hititler, Sümerler ve Roma İmparatorluğu meyan bitkisini birçok yerlerde kullanıldığı yazılmıştır. Bileşimi meyanköküyle aynıdır, ancak glisirizin oranı daha yoğundur %20'dir. Bazı yörelerde şerbet yapımında kullanılan bir bitkidir. Kökleri toz haline getirilerek, meyan balını çubuk veya kare şeklinde yapılmaktadır. İnsan sağlığına oldukça yararlı olduğu da kanıtlanmıştır. Şifalı bitkiler Allah'ın bizlere birer rahmetidir. Biraz düşünürsek, meyankökü en başta sadece küçücük ve tahta görünümlü bir tohumdur. Fakat bu tohum kök saldığında ve filizlendiğinde sahip olduğu özelliklerle birçok hastalığa şifa olabilecek maddeleri içermektedir. Yeryüzündeki tüm bitkiler, insanlar ve bütün canlılar için hikmetleri vardır. Bu da bize Allah'ın yaratmasının gücünü ve eşsiz eserini gösterir. Allah Teâlâ Kur'an-da şöyle buyurmaktadır; Yerde sizin için üretip-türettiği çeşitli renklerdekileri de faydanıza verdi. Siz de evinizde bu şifalı bitkiyi bulundurmalı ve faydalarından yararlanmalısınız.

Meyan Balı ve Faydaları Nelerdir?
Kullanım Şekli ve Dozu; Yaz aylarında doğal ve sağlıklı şekilde serinlemek ve harareti önlemek için; 1/2 çay bardağı meyankökünü alıp, tencereye koyalım. İçine bol miktarda su ilave ederek meyankökünün sertliği dibine çökene kadar suda bekletelim. Daha sonra süzülüp soğutarak afiyetle içilir. Diğer tarifi için; Kurutulmuş meyankökü kökleri, önce kıyılır. Sonra kapalı bir kabın içerisinde hava almayacak bir şekilde saklanır. 1 çay kaşığı meyankökü, bir bardak suda haşlanarak, her yemeklerden önce üç öğün afiyetle içilir. Sizlerin evinizde faydalarıyla doğal ilacınız olacaktır. Yan Etkileri; Uzun süreli kullanımda alışkanlık yaptığı bilinmektedir. Yüksek tansiyonu olanlar, karaciğer iltihabı olanların kullanmaması önerilmektedir.
" } ] }