Meyan kökü çayı, Avrupa ve Asya'nın belli bölgelerinde meyan doğal olarak yetişen bir bitkidir. Yıl boyunca yetişen ve 2 metreye kadar uzayabilen bitkinin kökü toprağın oldukça derinlerine kadar iner. Meyan bitkisinden elde edilen ilaçlar meyanın kök kısmı kullanılarak elde edilmektedir. Batı ve Doğu kültüründe meyan kökü şifalı bitkiler arasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Karaciğer ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı tedavi edici özelliğinden yararlanılan bir bitkidir. Meyan kökünün yatıştırıcı ve balgam söktürücü özelliği de bulunmaktadır.
Meyan Kökü Çayı Faydaları Nelerdir?
Boğaz ağrısına karşı şifa özelliği vardır.
Kilo verme sürecine yardımcı olur. Meyan kökü çayının zayıflama üzerindeki etkisi hakkında yeterli araştırma bulunmamaktadır. Ancak kilo vermek isteyen kişiler meyan kökü çayını yaygın bir şekilde kullanmaktadır.
Ağız içi yaralarına karşı faydalıdır. Meyan kökü ile hazırlanan çay gargara suyu olarak kullanıldığında ağız içinde oluşan yaralar kısa zamanda ortadan kalkabilir.
Öksürük ve gribe karşı iyi gelir. Meyan kökü çayı soğuk algınlığı nedeni ile oluşan hastalıklara karşı içildiğinde hastalık hafifleyebilir. Öksürük için de tedavi edici özelliğinden yararlanılabilir.
İshal tedavisinde kullanılabilir.
Mide ülserine karşı faydası vardır. Meyan kökü çayının ülser yaralarına karşı tedavi edici özelliği vardır.
Hazımsızlığı önler.
Susuzluğa karşı iyi gelir.
Karaciğer iltihabı tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.
Merhem olarak hazırlandığında egzama tedavisinde kullanılır.
Meyan Kökü Çayı Nasıl Yapılır?
Meyan kökü tüm ya da küçük parçalar halinde aktarlardan temiz edilebilir. Meyan eğer kök şeklinde kullanılacaksa çay hazırlamak için kök rendelenmeli ya da bıçak ile ufak parçalara ayrılmalıdır. 1 fincan meyan kökü çayı için yarım tatlı kaşığı meyan kökü kullanılmalıdır. Fakat daha kuvvetli ve etkili bir çay hazırlanmak isteniyorsa 1 su bardağı için 1,5 yemek kaşığı meyan kökü kullanılmalıdır. 1 su bardağı su kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Suyun içine yarım tatlı kaşığı meyan kökü eklenerek 10 dakika demlenir. Çayın tadını güçlendirmek için nane, tarçın ilave edilebilir. Eğer acı bir tat olduğu için çaya bal ilave edilerek çay tatlandırılabilir.
Meyan Kökü Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Meyan kökü çayı da diğer bitkisel çaylarda olduğu gibi fazla ve bilinçsiz tüketildiğinde bazı yan etkiler oluşturabilir. Bu tür çaylar bir uzmana danışılmadan kullanılmamalıdır. Ayrıca bitkisel çaylar Uzman tarafından başka türlü önerilmediyse mutlaka 1 haftadan uzun süre tüketilmemelidir. Meyan kökü çayının fazla tüketimi baş ağrısı, hipertansiyon, uyku problemleri, kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara yola açabilir. Ayrıca vücutta su tutmasına ve vücudun farklı alanlarında şişliklere de yol açabilen bir bitkisel çaydır.
Yüksek tansiyon, kalp, diyabet, karaciğer, böbrek gibi rahatsızlığı olan kişilerin meyan kökü çayı kullanmamalıdır. Yine prostat, meme, rahim kanseri olasılığı olan kişiler meyan kökü çayı tüketmemelidir. Gebelik ve emzirme döneminde de kullanılması önerilmeyen bir bitki çayıdır.