{ "title": "Meyan Kökü Kullanımı", "image": "https://www.meyankoku.gen.tr/images/meyan-koku-kullanimi(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:59:00", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Meyan Kökü Kullanımı, sıklıkla tüketilen bitkilerden biri olan meyan kökü hem çok faydalıdır hem de yanlış ve bilinçsizce kullanılması durumunda da çok zararlı bir bitkidir. İçinde tıbbi ilaçlarda kullanılan kumarin izoflavan gibi maddeler bulunduruyor, bu yüzden tıbbi ilaçlarda kullanımı oldukça fazladır.

Meyan Kökü Nedir?

Sari-mavi veya kahverengi çiçekler açan, 0,4-2 m yükseklikte, çalımsı bitkilere“meyan” denir. Yaprakları parçalı, yaprakçıklar 4-7 çiftli. Çiçekler başak seklindedir. Meyveleri düz ve salgı tüylüdür. Meyan bitkisinin 6 çeşidi Türkiye'de yetişmektedir. Bir kısmının kökleri tatlı, bir kısmının da acıdır.

Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?
Yalnız sürekli ve yüksek miktarda kullanılmasından kaçınılması gerekmektedir. Altı haftadan daha uzun süre yüksek miktarda alımı toksit etkiye sebep olabilir. Kullandıktan sonra üç hafta ara verilmesi gerekiyor.

Yüksek Miktarda ve Yanlış Kullanım Sonucunda Oluşabilecek Zararları Nelerdir?
Meyan Nasıl Kullanılır?

Meyan kökü çayı ve meyan kapsülleri şeklinde alınabilir. 100-520 miligramlık kapsülleri vardır. Çay şeklinde ya da şerbet şeklinde hazırlanıp tüketilebilir. Size üç tarif vererek kullanım şekilleri hakkında yardımcı olacağız.

Meyan Çayı: Yarım kahve kaşığı kıyılmış meyan kökü üzerine bir fincan kaynar su eklenir, sonra 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir.

Meyan Balı: Meyan balı meyan köklerinin kaynar suyla karıştırılmasından sonra alçak basınçta yoğunlaştırılması şeklinde yapılır. Siyah renkte sert bir yapıdadır. Toz veya çubuk şeklinde satılır.

Meyan Kökü Şerbeti

Malzemeleri

1 kök meyan kökü (1 avuç dolusu), 5 litre kadar su.

Nasıl Yapılır?

1 avuç dolusu ezilmiş meyan kökünü derin bir tencereye koyun. Üzerine bol su eklenir. (Yaklaşık 1 avuç dolusu meyan kökü için 5 litre) Birkaç saat, tortusu dibe çökene ve meyan kökü, kendine has koyu rengini ve tadını suya bırakana kadar bekletilir.

Dikkatlice tel süzgeçten geçirilir. Meyan şerbetinin berrak ve tortusuz olması için, tekrar bir müddet daha dinlendirilir. Temiz bir çift kat tülbentten süzülerek şişeye aktarılır ve şerbetin tadı kontrol edilir. Gerekirse tekrar süzülerek, bir sürahiden diğerine boşaltılır ve eğer kıvamı koyu ise acılığını gidermek ve tadını ayarlamak amacıyla, yeteri kadar su eklenir.

Dikkat edilmesi gereken, meyan şerbetinin dibine tortular birikeceği için, şerbetin dibindeki kısmı yaklaşık 2 parmak kadar bırakmaktır. Aksi halde şerbet bulanık olur. Şerbetin dibindeki tortulu kısım ve ıslanmış meyan kökü atılır. Soğutularak servise sunulur. Arzuya göre birkaç karanfil, çubuk tarçın da eklenebilirse de orijinal meyan şerbeti sade olarak hazırlanır.
" } ] }