{ "title": "Meyan Kökü Ne İşe Yarar", "image": "https://www.meyankoku.gen.tr/images/meyan-koku-ne-ise-yarar.jpg", "date": "21.01.2024 10:49:06", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Meyan Kökü Ne İşe Yarar, Baklagiller familyasından, ırmak kenarları ile sulak ve nemli yerlerde yabani olarak yetişen, boyu 50-150 santim arası bazen 200 santimi de bulan, yaprakları kanat şeklinde çok yıllık bir bitkidir. Halk arasında; “Tatlı kök, boyam, piyam ve biyam” adlarıyla da anılır. Akarsu kenarlarındaki kumlukları seven bir bitkidir. Meyan kökününbazı türleri acı, bazı türleri tatlıdır. Haziran, Temmuz ve ağustos ayları içerisinde sarı, mavimsi-mor veya kahverengi renkli çiçekler açar. Genel olarak sonbahar mevsiminin eylül ekim aylarında toplanır ve kurutularak saklanır. 3 senelik kökünden yapılan meyan balı, koyu renkli toz, çubuk veya dörtgen biçiminde parça halinde satılır.

Meyan kökü ne işe yarar?

Meyan kökü ilaç ve bira endüstrisi ile kolalı içeceklerin yapımı için kullanılır. Anadolu'da bu kökten şerbet yapılarak içilir. Yurt dışında birçok ülkede tedavi amacıyla ilaç olarak kullanılır.

Birçok rahatsızlık ve hastalıklara iyi geldiği bilinen Meyan kökünün faydaları arasında burada birkaçına değinilecektir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ses kısılmasına iyi gelir, balgam söktürmesi, öksürük benzeri rahatsızlık için kullanılır. Ateş düşürme ve hücredeki yıpranmaya bağlı ağrıları azaltma, İdrar söktürme etkisi olan meyan kökünün, mide ülseri gastrit benzeri mide rahatsızlıklarına fayda verir. Kabızlığı gideren meyan kökü, kramp çözücü olarak da kullanılır. Meyan kökünün siroz gibi karaciğer hastalığına fayda sağladığı, karaciğeri koruduğu, akne, sivilce, sedef hastalığı gibi ciltte oluşan problemlere iyi geldiği Ağız içinde oluşan yaralar için meyan kökünün gargara yapılarak kullanılmasının faydalı olduğu tansiyonu düzene soktuğu, Addison hastalığı gibi sıkıntılar ile çok kişinin yakındığı peptik ülserine karşı koruma sağladığı. Meyan kökünün, böbrek üstü bez hastalığına ve hormonal dengesizliklere karşı da kullanılabildiği. Uzmanlarca belirtilmektedir.

Kışın sık karşılaşılan soğuk algınlığı, bronşit, grip, nezle, balgam oluşması benzeri, üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı şifa verir. Kışında sık sık karşılaştığımız ses kısıklığına karşı koruma sağlamaktadır. Tüberküloz, baş dönmesi gibi sıkıntılara karşı kullanılabilir. Kronik yorgunluğa fayda sağladığı da meyan kökünün yararları içindedir.

Dalak, böbrek ve karaciğere faydası olur, vücudu toksinlerden arındırır. Antimikrobiyal, antioksidan ve tonik nitelikleri vardır. Gut hastalığı içinde da kullanılır. Egzamaya jel yapılarak kullanılır. Adet dönemi ya da menopoz sıkıntılarına faydası olabilir. Vücutta çıkan çıban ve yaraları iyileştirir. Ferahlatma ve rahatlatma verir. Sindirim sistemini rahatlatarak, hazımsızlık ve kabızlığı önler. Mesane taşları ve idrara çıkma zorluğuna faydalıdır.

Yapılan araştırmalar sonucu kolon ve meme kanserine koruma sağladığı belirlenmiştir. Polistik over sendromu sıkıntısı çekenler için bu bitkinin şifası görülür.

Balgam söktürme için her gün 3 defa 1 gram bu şifalı bitkinin tozundan yutulur. Gastrit ve ülseri iyileştirmesi için, her gün 20-25 gram meyan kökü çiğnenmesi tedavi sağlanabileceği gibi, bundan ayrı olarak 30 gr. Meyan kökü tozu ve 1 tatlı kaşığı keten otunun 1 litre suda 20 dakika kadar kaynatılarak bu sıvı karışımdan günlük 3 bardak içilebilir. Bu sıvı karışım öksürük tedavisi içinde uygundur.

Meyan Kökünün Zararları: Bir şifa kaynağı olan meyan kökünün faydalarıkadar, zararları da bulunur. Fazla tüketilmesi eklem ve yüzde ödem oluşmasına sebep olabilir, yüksek tansiyon çıkmasına, vücutta potasyum kaybına yol açar. Diğer yandan vücut içinde sıvı birikmesi ve böbrek rahatsızlığına yol açar. Bunun için, bu bitkinin çok fazla tüketilmesi zararlıdır.

Hamile bayanların gebeliği süresi boyunca ve emziren bayanların kullanması çocukların tüketmesi tavsiye edilmez. Ayrıca fazla miktarda tüketimi, yüksek tansiyona veya baş ağrısına neden olur. Kansızlık hastalığı olanlar ile hipertansiyonu olan hastalarda bu bitkiyi kullanmamalıdır.
" } ] }