{ "title": "Meyan Kökü Nedir ?", "image": "https://www.meyankoku.gen.tr/images/meyan-koku-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 11:36:14", "author": "Seyehât", "article": [ { "article": "
Meyan kökü nedir diye merak edenler için, yazımızı okumalarını tavsiye ederiz. Baklagiller sınıfından olan bitki, çok yıllık olup, dere kenarlarında ve ıslak alanlarda yetişmektedir. Kanat şeklindeki yaprakları eliptik, yeşil ve tüylüdür. Bitkinin çiçekleri leylak tonlarında, kupa yaprakları altılı başak şeklindedir.

Meyveleri ise koyu kırmızı ve fasulye kapsülü biçiminde, içerisinde 3-6 tane tohuma sahiptir. Kökler kazık biçiminde, yan köklerin birleşiminden oluşmuştur. Yan kökleri sayesinde bulunduğu alana hızla yayılma gösterir. Yetiştiği bölgeler arasında Akdeniz ülkeleri, Rusya, Ukrayna Türkistan ve ülkemiz yer almaktadır. Ilıman iklimleri daha fazla seven bir bitkidir. Kökleri sökülerek, yıkanır ve 15-40 cm boyunda kesilerek kurumaya bırakılır. Nem ve direkt güneş ışığından uzak tutulur. Kökler soyularak veya soyulmadan kurutulabilir. İçeriğinde glisirizin, rizom kökü, flavon, uçucu yağlar, saponin, nişasta ve yapışkan bir madde bulunur. Kökleri bira üretiminde ve ilaç sanayiinde kullanılmaktadır. Bazı yörelerde şerbet yapımında kullanılan bir bitkidir. Kökler toz şeklinde, çubuk ve karelere bölünmüş halde ve meyan balı hazırlanarak satışa sunulur. İnsan sağlığına oldukça faydalı olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Meyan kökü faydaları nelerdir?
Oldukça fazla yararı bulunan bitkiyi, yüksek miktarlarda ve 6 haftadan fazla kullanmamak gerekir. 3 haftalık aralar vererek kullanılması tavsiye edilir. Yüksek tansiyonu olanlar, kalp hastalığı bulunanlar ve böbrek sorunları olanlar mutlaka doktoruna danışmalıdır. Kullanıldığında vücutta sıvı birikimine sebep olabilir. Tüm bitkiler gibi meyan kökü de bilinçsizce kullanılmamalıdır.
" } ] }