{ "title": "Meyan Kökü Şekeri", "image": "https://www.meyankoku.gen.tr/images/Meyan-Koku-Sekeri-74.jpg", "date": "19.01.2024 21:00:08", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Meyan Kökü Şekeri, meyan içeren tüm ürünlerin hammaddesi, bitkinin kök kısmıdır. Kazılmak sureti ile çıkarılan meyan kökleri önce yıkanır, soyulur, kurutulduktan sonra kesilerek parçalara ayrılır ve suda kaynatılır. Bu işlem sonucunda siyah ve yapışkan halde ağda kıvamında bir madde elde edilir. Elde edilen madde sıcak haldeyken bloklara dökülür. Adete kaya gibi sert hale gelen bu bloklar işlenmek üzere bekletilir. Meyan kökü blokları küçük parçalara bölünür işlenmek için kullanılmak istendiğinde sıcak suya koyunca çözülebilme özelliğine sahiptir. Ürüne çeşitli aroma vericiler ve jelatin, tuz, nişasta gibi maddeler eklenerek işlenmektedir. Aslında meyan kökü en çok piyasada görmüş olduğumuz çocuklara yönelik şekerler de kullanılmaktadır. Nişasta ve pektin maddeleri ile yumuşaklık verilir. Hepimizin bildiği ekşili yumuşak şekerler meyan kökünden elde edilmektedir. Meyve aroması dahil edilerek zengin içerikler elde edilmektedir.

Meyan kökü şekeri nedir faydalı mıdır?

Aslında meyan kökü daha çok kozmetik içeren ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Alternatif tıpta hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. İçeriğinde flavonoidler, uçucu yağlar, bitki sterolleri, glikositler, kumarinler, asparagines ve anetol bulundurur. İçeriğinde bulunan bu maddeler sayesinde sağlık için faydalıdır. Çeşitli enfeksiyonlar, pamukçuk, depresyon, ciltte oluşan döküntüler, yorgunluk mide ekşimesi ve kepek gibi pek çok sıkıntıya iyi gelmektedir.

Ama meyan kökü şeker haline dönüştürüldüğü zaman, yapay bir hale dönüşüp sağlığa faydalı içeriğini kaybetmektedir. Sadece mükemmel bir tada sahip olan bildiğimiz yumuşak şekerlere dönüşmektedir. Meyan kökü şekerine \"Licorice şekeri\" adı verilmektedir.

Doğal olarak üretilen meyan kökü şekeri ülser, baş ağrısı, boğaz ağrısı, hazımsızlık gibi rahatsızlıklarda kullanılmak üzere pastil şeklinde üretilmektedir. İçine hiçbir yapay aroma karıştırılmamış olan meyan kökü şekerini ağzınıza aldığınızda damak tadınıza ters olarak aynı anda hem tatlı hem de tuzlu bir tat alırsınız. Siyah renkte olan meyan kökü şekeri ağızda oldukça acı bir tat bırakmaktadır. Tabi ki tamamen damak tadınızla alakalı olduğu için tadını sevip sevmemek tamamen sizin zevkinize aittir ve Amerika gibi ülkeler de meyan kökü şekeri özellikle cadılar bayramının bir simgesidir.

Yapılan araştırmalara göre meyan kökü şekeri içeriğinde bulunan \"glcyrrhizinnin\" isimli bir madde nedeni ile tatlıdır. Meyan kökü şekeri tam 15 gün süre ile günde 90 gramdan fazla olarak düzenli olarak tüketildiğinde, vücuda zarar verecek şekilde potasyumu azaltması, kalp ritmini bozması, erkeklerde testosteron hormonunu azaltması, kadınlarda östrojen hormonunu artırması, hamilelerde erken doğum riskine sebep olması, kan basıncını artırarak çarpıntıya sebep olması gibi etkileri bulunmaktadır. Özellikle hamile olan bayanların tüketmemesi gerekir.
" } ] }