{ "title": "Meyan Kökü Şurubu", "image": "https://www.meyankoku.gen.tr/images/meyan-koku-surubu.jpg", "date": "22.01.2024 01:28:49", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Meyan kökü şurubu, ya da diğer bir adıyla meyan kökü şerbeti büyük küçük herkese şifa olacak doğal kaynaklardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Hazırlanışı itibariyle bol miktarda doğal şeker içermesi nedeniyle bazı kişilerce aşırı tatlı bulunsa da bu özel içecek A'dan Z'ye birçok rahatsızlık için çok iyi bir ilaçtır. Meyan kökü şurubu genellikle Suriye ve o bölgeye özgü bir içecek olarak bilinse de Türkiye'de Adana ve çevresinde de sıkça tüketilen bir içecektir. Adana'daki yöresel adı \"Aşlama\" olarak geçmektedir. Adana yöresinde yazların en çok aranan içeceklerinden olan meyan kökü şurubu sadece bir serinletici değil, aynı zamanda bir şifa kaynağı olarak da tüketilmektedir.

Meyan Kökü Şurubu Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Her doğal ürün gibi meyan kökü şurubunun da fazla kullanılması sonucu zararları ortaya çıkabilmektedir. Bunlar; ani tansiyon yükselmesi, cinsel istekte azalma, kalp ilaçları ile kullanılırsa yan etki gösterir, kan ilaçları ile kullanılırsa yan etkiler belirgin şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Meyan Kökü Şurubu Nasıl Yapılır?

Meyan kökü şurubu normal tüketim için bir kök meyan kökü için üç litre su olacak şekilde kaynatılarak oluşturulur. Meyan kökü dibe tortu çökene kadar birkaç saat kadar kaynatılır. Kaynamayla birlikte meyan kökünün kendine özel kokusu iyiye ortama yayılır. Bununla birlikte suya da kendi rengi geçmiş olur. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra şerbet bir süzgeçten geçirilir ve içerisindeki tortullardan temizlenir. Ardından bir kat da çok ince tülbentten süzülür. Meyan kökü şurubu bu işlemden sonra bir süre dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sonrası kontrol edilir. İstenilen tat elde edilmişse şişelere doldurularak saklanmaya alınabilir. Meyan kökü şurubu soğuk bir şekilde servis edilir. İsteğe göre servis edilirken içerisine tarçın, karanfil gibi baharatlarda eklenebilir.
" } ] }