{ "title": "Meyan Kökünün Zararları", "image": "https://www.meyankoku.gen.tr/images/meyan-kokunun-zararlari.gif", "date": "19.01.2024 07:02:09", "author": "Sarphan", "article": [ { "article": "
Meyan Kökünün Zararları, Meyan kökü bitkisinin tarihi asırlara dayanıyor. Meyan kökü en başta sadece küçücük, tahta görünümünde bir tohumdur. Ancak bu tohum kök saldığında ve filizlendiğinde sahip olduğu özelliklerle birçok olabilecek maddeler içermektedir. Yani tıbbi alanda ve insan hayatında bir yer etmiştir. Meyan kökü çok yıllık bir bitki olup, tıbbi alanda yani her bitki gibi meyan kökü de insan hayatında bir yer almıştır. Meyan bitkisi, kumlu, humuslu ve bol güneşli yerleri sever. Meyan kökü bitkisi kökü olarak bilinir. Bir kısmının kökleri tatlı, bir kısmının ise acıdır. Meyan kökü ırmak kenarlarında, sulak ve nemli yerlerde yabani olarak yetişen bir bitkidir. Boyu 50-150 cm bazen de 200 cm'i bulabilir. Yaprakları kanat şeklindedir. Yaprakçıkları pek çoktur. Taç ve yaprakları iki dudaklı olup, üst dudak ikisi kısa dişli, alttaki dudak üçü uzun dişlidir. Çiçekleri beyaz, morumsu veya pembemsi leylaki renkte, kelebek şeklinde, yaprakları boru şeklinde, genellikle başak görünümündedir. Meyveleri, düz ve salgı tüylüdür. Meyan bitkisinin 6 türü ülkemizde yetişmektedir.

Tüketimi çay olarak, şerbet ya da sakız olarak kullanılmaktadır. Meyan kökünün zararı şu gerçeğe bağlıdır; Sebebi meyanın içinde böbrek üstü bezlerinin salgıladığı hormona benzeyen bir hormon bulunmaktadır. Bu açıdan bilgilerinden kaynaklanan zararları ise.

Meyan Kökünün Zararları Nelerdir?

Meyan kökünü sürekli ve yüksek miktarda alımından kaçınılmalıdır. Tıbbi açıdan önem arz eden meyan kökü aşırı miktarda tüketilmesi sonucu bazı zararları da ortaya çıkarabilir. Bu maddenin 3-4 gün kullanılması halinde tansiyon rahatsızlığı yaşayanlarda çok yüksek rakamlara çıkar. Altı haftalık kullanılması açısından daha uzun süre yüksek miktarda alınması toksik etkiye neden olur. Günlük en yüksek doz-600 mg glisirizin aşılmamalıdır. Yapılan araştırmalar da hamilelik dönemi boyunca meyan kökünden üretilen besinleri tüketen kadınlarla, hamilelik döneminde hiç meyan kökü tüketmeyen kadınların çocukları yedi yaşına kadar gözlemlenmiştir. Burada anne karnında meyan kökü alan çocukların kortizol hormonu düzeyi diğerlerinden 3 kat daha yüksek çıkmıştır. Meyan kökü nedeniyle, kortizol hormonu fazla alan çocukların ileriki yaşlarda bağışıklık sisteminin zayıflığı sebebiyle diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma olasılığının bulunduğu kanıtlanmıştır. Aynı zamanda vücut, ayakların ve yüzün şiştiği görülür. Şayet her gün 3-4 bardak tüketilirse 1 hafta sonra kilonuza 3-4 kilo artış olduğu görülür. Bu bakımdan çok tehlikeli. Çünkü böbrek üstünde bir hormon olduğu için bunlar gerçekleşirse kişi kendi içerisinde boğulur. Bu da kalp yetmezliği yapar. Son zamanlarda kalp yetersizliği şikâyeti ile hastaneye giden kişilerde etkisinin görüldüğü ortaya çıkmıştır. Burada yazdıklarımız bilimsel bir gerçektir. Bir tavsiye veya kişisel tecrübe değildir.

Vücutta sıvı birikmesine yol açar.

Fazlası tiryakilik yapar ve zararlı olur.

Böbrek hastalığı olanlar kesinlikle meyan kökünü kullanmamalıdır.

Kalp hastası olanlar, meyan kökü kullanmamalıdır.

Tansiyon ilacı kullanan kişiler meyan kökü ve ürünlerinden uzak durmalıdır.

6 haftadan uzun süreli ve yüksek miktarda meyan kökü kullanımı zehirleyici etkiye sebep olur.

Uygun kürlerle kullandıktan sonra, kullanımına 3 hafta ara verilmelidir.

Beyin, damar ve karaciğer hastalığı bulunan kişilerin kullanmaları sakıncalıdır.

Yan Etkileri; Meyan kökünün, yüksek tansiyon, kalp atım düzensizliği, sodyum tutulması, potasyum kaybı, erkeklerde cinsel istek kaybına yol açabilir. Kalp ilacı Digoxin kullananlarda bu yan etkiler daha fazla görülebilir. Tansiyon ve idrar söktürücü ilaçlarla da birlikte kullanılmamalıdır. Kanın pıhtılaşmasını önleyen ilacını kullananlarda da meyan kökünün, pıhtılaşmayı önleyici etkiyi artırabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
" } ] }