{ "title": "Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır", "image": "https://www.meyankoku.gen.tr/images/meyan-serbeti-nasil-yapilir.gif", "date": "21.01.2024 01:48:37", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Meyan şerbeti nasıl yapılır?

Bu şerbet genellikle Adana bölgesinde çok sıklıkla yapılan ve tüketilen bir içecek olmuştur. Özel günlerde, kolay yapıldığı ve tadının güzel olmasından kaynaklı olarak birçok insan tarafından tüketilmektedir. Meyan şerbetinin tadı çok tatlı olmaktadır. Hafif kolayı andırmasından dolayı, kolayı seven insanlar kolanın zararlı olduğu için tadı hemen hemen kola ile aynı olduğu için meyan şerbeti yaparak tüketmektedirler. Sizler de koladan vazgeçemiyorsanız o zaman mutlaka evinizde kolayca yapacağınız ve içeceğiniz bu şerbet sayesinde artık kolaya elveda diyeceksiniz. Meyan şerbeti yapabilmek için, aktardan alacağınız meyan köküne ihtiyacınız olacaktır.

Meyan kökü şerbeti çok şekerli olduğu için, şeker hastalarının çok fazla tüketmemesi gerekmektedir. Ayrıca tansiyon hastalarının kullanması, tansiyonu dengeleyecektir. Ağız içi yaralarına çok iyi geleceği gibi, bademcik iltihaplarının geçmesini sağlayacak ve üst solunum yollarına iyi gelecektir. Öksürük ve yüksek ateşiniz varsa, mutlaka tüketmeniz önerilmektedir.

Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?
Öncelikle meyan kökleri temizce yıkanır. Derin bir tencerenin içerisine 3 litre su konulur ve kaynaması için ağzı kapatılır. Tencerenin içerisinde bulunan su kaynadığı zaman, içerisine yaklaşık olarak 1 avuç meyan atılır ve 2 saat kadar kaynatılır. Meyan kökünün tortusu dibe çöküp, kendisine has olan kokusu ortalığa salına kadar kaynatılır.

Tel bir süzgeç yardımıyla su süzülür. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise asla meyan köklerinin tozu süzgeçten geçmemesi gerekmektedir. Meyan kökü şerbetinin içerisinde herhangi bir tortu olmaması gerekmektedir. Bu yüzden bir tülbent yardımı ile süzgeçten geçirilir ve bu sayede tamamen tortusuz olacaktır. Bu şekilde servis yapabilirsiniz. Eğer suyu az gelirse ya da çok katı olursa, üzerine su ekleyebilir ve acı olursa içine nane ve karanfil koyabilirsiniz. Bazı kesimlerde tarçında konulmaktadır.

" } ] }