{ "title": "Meyan Şerbeti", "image": "https://www.meyankoku.gen.tr/images/meyan-serbeti.gif", "date": "20.01.2024 04:31:16", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Meyan şerbeti, genellikle çoğu insanın bildiği meyan kökünden yapılan ve oldukça faydalı bir şerbettir. Meyan kökü baklagillerden oluğ genellikle ırmak kenarlarında ve nemli bölgelerde yabani ot olarak yetişen oldukça faydalı bir bitkidir. Her yörede farklı isimlerle anılan meyan kökü 50-150 santim uzunluğunda olur. Zaman zaman 200 santimi bulduğu da olabilir. Kanat şeklinde yaprakları olup üstü koyu yeşil altı ise grimsi yeşil renkte ve tüylüdür. Çiçekleri mor ve pembemsi renkte ve kelebeği anımsatan bir görünüşü vardır. Meyveleri fasulyeye benzeyen kırmızımsı renkte olup içerisinde 4-6 adet tohumu bulunur.

Meyan şerbeti hazırlamak için meyan kökü toplanır, yıkanır ve kurutulur. Dileyen meyan kökünü soyduktan sonra kuruturken, dileyen de soymadan kurutur ve ince parçaçıklar şeklinde keser. Kurutulan meyan kökü ısıdan ve nemden uzak tutulmalı ve serin bir yerde cam kavanoz içerisinde muhafaza edilmelidir. Oldukça şifalı bir bitki olan meyan kökünden yapılan meyan şerbeti şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Meyan Kökü Şerbetinin Etken Maddeleri
Meyan Şerbeti Nasıl Hazırlanır

Üç bardak su bir çaydanlığa konarak üç tatlı kaşığı meyan kökü karıştırılır. Ocağın altı açılarak 25 dakika kadar kaynatılır ve ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Meyan şerbeti soğuduktan sonra tüketilir. Meyan şerbeti ne zaman ve ne kadar tüketilmelidir? Yapılan araştırmalara göre aşırı miktarda meyan şerbeti tüketiminin zararlarının olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle meyan şerbeti sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç bardak tüketmek tam kararı olmaktadır.

Meyan Şerbetinin Faydaları Nelerdir?
" } ] }