Meyan Kökü Şerbeti
Meyan kökü şerbeti, Biyan Balı, Aşlama olarak da adlandırılan, özellikle Güney Anadolu Bölge'mizde yaygın, meyan kökü bitkisi ile hazırlanan bir içecektir. Meyan kökü kendisi ve şerbeti yüzyıllardır kullanılmakta ve birçok hastalığa iyi gelmektedir.
Meyan kökü akarsuların etrafında, özellikle Urfa, Diyarbakır, Muş, Siirt, Hatay, Bingöl, Çukurova ve Ege bölgelerinde yetişir.
Tadı şekere kıyasla çok daha yoğun şeker tadındadır. Kökleri sanayide ilaç yapımında, bira ve kolalı içecek sanayisinde hammadde olarak kullanılır. Geleneksel olarak da meyan kökünden şerbet yapılarak içilir. Şekersiz hazırlanan meyan kökü şerbeti, meyan köküne göre daha fazla glisirizin denilen şeker maddesini içerir. Mide rahatsızlıklarına, balgam sökücü özelliği ile öksürüğe, yaralara, bazı böbrek rahatsızlıklarına, ülser ve gastrite, kabızlığa, ses kısıklığına, susuzluğa karşı güçlü bir etkisi vardır.
Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Hazırlanır
Tüketiciye sunulan meyan kökü, o hale gelene kadar birtakım işlemlerden geçer. Meyan kökü toplandıktan sonra kesilir ve kuruması için güneşe bırakılır.
Çubuk şeklindeki bu kökler dövülerek ipliksi bir hale getirilir. Şerbetinyapımında bu ipliksi hale getirilmiş meyan kökü kullanılır.
Gerekli malzemeler: - 1 avuç içi kadar Meyan Kökü
- Alabildiği kadar su
- 1 çay kaşığı karbonat
Yıkayıp süzdüğümüz Meyan Kökünü ve karbonatı derin bir kaba alalım.
Üzerini örtecek şekilde 1,5-2 litreye yakın su katalım. 3 saat buzdolabında demlemeye bırakalım. Demledikten sonra tel süzgeçten süzdükten sonra meyan kökü şerbeti hazır hale gelmiş oluyor.
Tadı tatlı ve acımsıdır. İçine isteğe göre tarçın ve limon konabilir.
Meyan Kökü Şerbeti Tüketimindeki Sakıncalar
İçilmesinde büyük faydalar olan şerbetin, dikkatsiz ve kontrolsüz kullanımında ciddi sağlık sorunları oluşabilir: - Tansiyonu yükseltir. Tansiyon hastaları kesinlikle uzak durmalıdır.
- Su tutar, ödem yapar. Böbrek yetmezliği olanlar için tehlikelidir.
- Kalp yetmezliği karaciğer yetmezliği olan hastalar kullanmamalıdır.
- Şeker hastaları meyan kökü şerbetini tüketmemelidirler.
Sağlıklı bireylerde bile meyan kökü şerbeti tüketimi günde 2 bardağı geçmemelidir. İçeriğindeki glisirizin kandaki potasyum seviyesini düşürdüğü için, şerbeti içtikten sonra potasyum içeren gıdaların alınması faydalı olacaktır. Aşırı tüketiminde kandaki potasyum seviyesinin kritik seviyelere inmesi ile tuz kaybının neden olacağı ciddi kalp ritim bozuklukları oluşabilir.
20.01.2024 15:52:19
Meyan Kökü Şerbeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|