Meyan Kökü KullanımıMeyan kökü, sıklıkla tıbbi amaçlarla kullanılan faydalı bir bitkidir. Ancak, yanlış ve bilinçsiz kullanımı durumunda zararlı etkiler de gösterebilir. İçeriğinde tıbbi ilaçlarda da kullanılan kumarin ve izoflavan gibi maddeler bulunur. Bu yüzden tıbbi ilaçlarda kullanımı oldukça yaygındır. Meyan Kökü Nedir?Meyan kökü, sarı-mavi veya kahverengi çiçekler açan, 0.4-2 metre yüksekliğinde, çalımsı bir bitkidir. Yaprakları parçalıdır ve yaprakçıklar 4-7 çiftlidir. Çiçekler başak şeklindedir ve meyveleri düz ve salgı tüylüdür. Türkiye'de meyan bitkisinin 6 çeşidi yetişmektedir. Bazı çeşitlerin kökleri tatlı, bazı çeşitlerin ise acıdır. Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?
Ancak, sürekli ve yüksek miktarda kullanılmasından kaçınılmalıdır. Altı haftadan daha uzun süre yüksek miktarda alımı toksik etkiye sebep olabilir. Kullandıktan sonra üç hafta ara verilmesi gerekmektedir. Yüksek Miktarda ve Yanlış Kullanım Sonucunda Meydana Gelebilecek Zararlar Nelerdir?
Meyan Nasıl Kullanılır?Meyan kökü çayı ve meyan kapsülleri şeklinde alınabilir. 100-520 miligramlık kapsülleri vardır. Çay veya şerbet şeklinde hazırlanıp tüketilebilir. İşte size üç tarif: Meyan ÇayıYarım kahve kaşığı kıyılmış meyan kökü üzerine bir fincan kaynar su eklenir, 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Meyan BalıMeyan balı, meyan köklerinin kaynar suyla karıştırılmasından sonra alçak basınçta yoğunlaştırılması ile yapılır. Siyah renkte sert bir yapısı vardır. Toz veya çubuk şeklinde satılır. Meyan Kökü ŞerbetiMalzemeler1 avuç dolusu meyan kökü, 5 litre su. Nasıl Yapılır?Bir avuç dolusu ezilmiş meyan kökünü derin bir tencereye koyun. Üzerine bol su ekleyin (yaklaşık 5 litre). Birkaç saat, tortusu dibe çökene ve meyan kökü kendine has koyu rengini ve tadını suya bırakana kadar bekletin. Dikkatlice tel süzgeçten geçirin. Meyan şerbetinin berrak ve tortusuz olması için tekrar bir müddet daha dinlendirin. Temiz bir çift kat tülbentten süzerek şişeye aktarın ve şerbetin tadını kontrol edin. Gerekirse tekrar süzerek, bir sürahiden diğerine boşaltın ve eğer kıvamı koyu ise acılığını gidermek ve tadını ayarlamak amaçlı yeteri kadar su ekleyin. Dikkat edilmesi gereken, meyan şerbetinin dibine tortular birikeceği için şerbetin dibindeki kısmı (yaklaşık 2 parmak kadar) bırakmaktır. Aksi halde şerbet bulanık olur. Şerbetin dibindeki tortulu kısım ve ıslanmış meyan kökü atılır. Soğutularak servise sunulur. Arzuya göre birkaç karanfil veya çubuk tarçın da eklenebilir, ancak orijinal meyan şerbeti sade olarak hazırlanır. |
Meyan kökü kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum ancak bu bitkinin bazı zararları olduğunu duydum. Özellikle yüksek miktarda ve yanlış kullanım sonucunda hangi sağlık sorunları ortaya çıkabilir? Ayrıca bu bitkinin faydaları ve nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
Cevap yazYazgülü hanım,
Meyan kökü yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılan bir bitkidir ve birçok faydası bulunmaktadır. Ancak, doğru şekilde ve uygun miktarlarda kullanılmazsa bazı yan etkileri olabilir. Yüksek miktarda meyan kökü tüketimi tansiyon yükselmesine, potasyum düzeylerinin düşmesine ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Özellikle hamileler, kalp hastaları ve yüksek tansiyon sorunu olanlar dikkatli olmalıdır.
Meyan kökünün faydaları arasında anti-enflamatuar ve antioksidan etkilere sahip olması, mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelmesi, bağışıklık sistemini desteklemesi ve öksürüğü hafifletmesi sayılabilir.
Kullanımı konusunda ise, meyan kökü çayı yaparak tüketebilir veya meyan kökü ekstraktlarını kullanabilirsiniz. Ancak, herhangi bir bitkisel ürün kullanmadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir.
Sağlıklı günler dilerim.