Meyan kökü şurubu, ya da diğer bir adıyla meyan kökü şerbeti büyük küçük herkese şifa olacak doğal kaynaklardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Hazırlanışı itibariyle bol miktarda doğal şeker içermesi nedeniyle bazı kişilerce aşırı tatlı bulunsa da bu özel içecek A'dan Z'ye birçok rahatsızlık için çok iyi bir ilaçtır.
Meyan kökü şurubu genellikle Suriye ve o bölgeye özgü bir içecek olarak bilinse de Türkiye'de Adana ve çevresinde de sıkça tüketilen bir içecektir.
Adana'daki yöresel adı "Aşlama" olarak geçmektedir. Adana yöresinde yazların en çok aranan içeceklerinden olan
meyan kökü şurubu sadece bir serinletici değil, aynı zamanda bir şifa kaynağı olarak da tüketilmektedir.
- Öksürük rahatsızlığı olanların öksürüğünün kesilmesine yardımcı olur. Göğsün yumuşamasını sağlar.
- Ateşi düşürmeyi sağlar.
- Balgam söktürücü etkisi vardır.
- Bronşite birebirdir.
- Nezleyi çabuk atlatmaya yardımcı olur.
- Solunum yollarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
- Boğaz ağrılarını azaltıcı etki yapar.
- Gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır.
- Vücudun fiziksel olarak güçlenmesine yardımcı olur.
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yanmaları önler. Mide ülserinin iyileşmesine hızlandırıcı etki yapar.
- İdrar çıkarma problemi olanlar için iyi bir idrar söktürücüdür.
- Nefes darlığına birebirdir.
- Bağırsakları rahatlatıcı etkisi vardır.
- Gastriti önler.
- İnce bağırsak iltihabını önler.
- Kabızlık sorununu gidermeye yardımcı olur.
- Cildin ve saçların parlamasına sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
- El ve ayaklardaki mantar rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur.
- Saçlardaki kepek sorununun giderilmesine yardımcı olur.
- Karaciğerdeki bozuklukların giderilmesini sağlar.
- Kadınların menopoz dönemlerini daha rahat geçirmelerine yardımcı olur.
- Pamukçuk yaralarının hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
- Ciltteki kırışıklıkların azalmasını sağlar ve gençleşmeye yardımcı olur.
- Ciltteki ölü hücreleri temizler.
- Yağların azalmasına yardımcı olur.
- Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
- Kalbe iyi gelir.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
Her doğal ürün gibi meyan kökü şurubunun da fazla kullanılması sonucu zararları ortaya çıkabilmektedir. Bunlar; ani tansiyon yükselmesi, cinsel istekte azalma, kalp ilaçları ile kullanılırsa yan etki gösterir, kan ilaçları ile kullanılırsa yan etkiler belirgin şekilde ortaya çıkabilmektedir.
Meyan Kökü Şurubu Nasıl Yapılır?
Meyan kökü şurubu normal tüketim için bir kök meyan kökü için üç litre su olacak şekilde kaynatılarak oluşturulur. Meyan kökü dibe tortu çökene kadar birkaç saat kadar kaynatılır. Kaynamayla birlikte meyan kökünün kendine özel kokusu iyiye ortama yayılır. Bununla birlikte suya da kendi rengi geçmiş olur. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra şerbet bir süzgeçten geçirilir ve içerisindeki tortullardan temizlenir. Ardından bir kat da çok ince tülbentten süzülür. Meyan kökü şurubu bu işlemden sonra bir süre dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sonrası kontrol edilir. İstenilen tat elde edilmişse şişelere doldurularak saklanmaya alınabilir. Meyan kökü şurubu soğuk bir şekilde servis edilir. İsteğe göre servis edilirken içerisine tarçın, karanfil gibi baharatlarda eklenebilir.